Hypnotherapie
In de moderne hypnotherapie staat de cliënt centraal. De hypnotherapeut volgt de cliënt in zijn beleving binnen de kaders van technieken en methoden. De cliënt leert met behulp van hypnotherapie contact te maken met de eigen hulpbronnen en krijgt hierdoor inzicht in het eigen functioneren. Hypnotherapie brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn en kan ons veel duidelijk maken over onszelf. Bijvoorbeeld hoe wij jarenlang op een bepaalde manier hebben gereageerd, omdat wij in het verleden in situaties emotioneel werden geraakt. We kunnen inzien hoe we vanuit oude trauma’s strategieën hebben ontwikkeld en overtuigingen hebben laten ontstaan. Hypnotherapie kan ons inzicht geven in onze innerlijke conflicten en ons bijvoorbeeld duidelijk maken waarom we niet goed functioneren op ons werk of waarom onze relaties mislukken. In hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van psychoanalytische theorieën en cognitieve leertheorieën. Door te werken met trance ontstaan er therapeutisch meer mogelijkheden en wint een techniek aan doeltreffendheid.
Relatietherapie
Communicatie is een van de belangrijkste aspecten in een relatie. Door te communiceren kunnen problemen en onduidelijkheden worden opgelost. In de relatietherapie wordt er o.a. gebruik gemaakt van de communicatiester. D.m.v. dit model dat voor een groot deel te maken heeft met het geven en ontvangen van feedback kan erachter gekomen worden waar er ‘een kink in de kabel’ zit, en hoe daar iets aan gedaan kan worden. Het is dus belangrijk om de communicatie op gang te houden. Veel voorkomende factoren die een rol spelen in een stagnerende relatie zijn o.a.: angsten, ouder-kindrollen, het wel/niet stellen van grenzen, bepaalde overtuigingen, projectie, macht/onmacht, seksualiteit, verantwoordelijkheden en/of niet zichzelf kunnen zijn. In de relatietherapie zal eerst contact worden gemaakt met beide partners in de relatie, maar het kan ook zo zijn dat na verloop van tijd een of beide partner(s) apart behandeld worden.
Kinder-/ en jeugdtherapie
Kinderen zijn over het algemeen goed hypnotiseerbaar. Tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar zijn mensen het best hypnotiseerbaar. Dit heeft te maken met de verschillende fasen in de identiteitsontwikkeling en cognitieve ontwikkeling van het kind. Kinderen zijn heel open voor suggesties. Kinderen leren vaak spelenderwijs waarbij de belevingswereld (fantasie) een grote rol speelt en kinderen makkelijk de switch kunnen maken van de realiteit naar een schijnwereld (dissociatie) en terug. Kinderen nemen vaak alles letterlijk wat je zegt. In de hypnotherapie met kinderen zal de therapeut zich moeten aanpassen aan de taal en belevingswereld van het kind om een band (vertrouwen) te scheppen. Bij het werken met kinderen is de therapie altijd gericht op het vergroten van de zelfstandigheid, en zullen evt. opvoedingsadviezen meegegeven worden aan de ouders. Voorbeelden waar aan gewerkt kan worden zijn: stotteren, bedplassen, gepest worden, assertiviteit, huil-/dramgedrag, angsten, etc.
EMDR
De klachten waarbij DRT een goede therapievorm is, zijn vnl. angsten en trauma’s. Bij deze methode zal de cliënt afwisselend in en uit trance gebracht/gehaald worden, terwijl het associeert met het nare gevoel (angst en/of traumagebeurtenis). EMDR maakt gebruik van de rechter- en linker hersenhelft. Door het steeds heen en weer bewegen van de vingers worden aspecten van verleden en toekomst visueel en gevoelsmatig door elkaar geschud. De cliënt beleeft in eerste instantie een heftiger wordend negatief gevoel, maar wanneer dit negatieve gevoel niet verder kan zal er een ommekeer plaatsvinden en ruimte voor meer positievere gevoelens. Deze transformatie is het doel van de sessie.
Regressietherapie en Reïncarnatietherapie
Regressie is het in beleving teruggaan in de tijd. Je kunt dan terugkeren naar vroegere bewustzijns-/, denk-/ en gedragspatronen. Zo’n herbeleving kan spontaan ontstaan. Reïncarnatietherapie valt dus ook onder regressietherapie, alleen wordt er hierin teruggegaan met de aandacht naar een moment in een vorig leven of een moment tussen levens in, het tussenbestaan. Door een dergelijk moment te herbeleven, in een huidig of vorig leven, kunnen inzichten ontstaan waarom bepaalde situaties en interacties gegaan zijn zoals ze zijn gegaan. Hierdoor kan acceptatie ontstaan, waardoor gevoelens die vastgehouden waren kunnen worden losgelaten. Bij het werken met regressie in het huidige leven wordt meestal innerlijk kindwerk toegepast. Dit is het werken met een jonger deel van de cliënt in een situatie waar hij nog iets te verwerken heeft. De filosofie van reïncarnatie zegt dat er leven is na dit leven en dat er ook vele levens voor dit leven zijn geweest. Het is de visie dat we in elk leven gebeurtenissen op ons pad meemaken waardoor we de mogelijkheden krijgen te leren en te groeien.
8-Weekse Mindfulness Training (MBSR/MBCT)
Mindfulness betekent de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Om dit te kunnen doen, zul je moeten trainen: het trainen van je aandacht en het trainen van de kwaliteit van de aandacht. Het gaat om het oefenen in waarnemen, aandacht geven, niet-oordelen, accepteren. Dit doe je door o.a. allerhande zittende en bewegende meditatie-oefeningen uit te voeren: zitmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, yoga en de bodyscan.
Uit verschillende onderzoeken naar het effect van mindfulness zijn de volgende resultaten naar voren gekomen: Stress neemt af en je kunt beter omgaan met stresserende gebeurtenissen; Je concentratie en het prestatievermogen verbeteren; Men kan zich beter ontspannen; Er ontstaat een positiever beeld van zichzelf en de omgeving; Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een positieve gemoedstoestand en minder angst); Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af.
Thema per bijeenkomst:
Sessie 1: Automatische piloot
Sessie 2: Waarnemen & basishouding
Sessie 3: Grenzen & Mogelijkheden.
Sessie 4: Stress en stressreacties
Sessie 5: Stress tegemoet komen
Sessie 6: Gedachten & Communicatie
Sessie 7: Aandacht voor eigen toepassing
Sessie 8: Evaluatie en toekomst