Acceptatie & Loslaten

Acceptatie & Loslaten

11 mei 2016 0 Door Ralph

Acceptatie & Loslaten

‘Laat het maar los’…….een zinnetje dat met enige regelmaat terugkomt in mijn lessen. Een zinnetje dat heel makkelijk uit te spreken is, maar niet altijd even makkelijk uit te voeren is. Maar wat is het precies dat je wilt loslaten? En hoe doe je dat?

Als je niets meer kunt doen, is acceptatie de enige keuze. Veel dingen kunnen we nu eenmaal niet controleren. Accepteren en loslaten is een proces van drie stappen: Besef dat je iets niet kunt veranderen. Neem de beslissing dit te accepteren. Laat het los. Dit is een doorlopende oefening, maar de moeite waard. Want acceptatie leidt tot bevrijding!

Acceptatie is de grootste les voor de meeste mensen. Waarom? Het leven is onzeker en daarom proberen we het te controleren. Door meer controle ervaren we minder onzekerheid. We denken meer controle te krijgen door gebruik te maken van onze gedachten: we denken, we plannen, we piekeren. We proberen in ons hoofd elke vorm van onzekerheid uit te bannen. Veel dingen in het leven kunnen we echter niet controleren. Probeer maar eens met je gedachten te controleren wat er buiten je gebeurt – wat een ander zegt, wat een ander doet. Dat lukt je niet, al doe je nog zo je best… Omdat we veel situaties niet kunnen controleren, ervaren we (onnodig) stress en frustratie. Daarom moeten we leren te accepteren. Zo leren we los te laten wat buiten onze invloedssfeer ligt. Loslaten is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren door het voor jezelf te bevestigen. Hoe meer oefening/ervaring, hoe makkelijker het zal gaan.

Kijk naar je uitdaging en bevestig voor jezelf:

Het is goed zo.

Ik accepteer dit.

Ik laat los wat ik toch niet kan veranderen.

Het is zoals het is en ik heb er vrede mee.

Ik stop de weerstand in mijn hoofd en accepteer de werkelijkheid.

Ik erken dat ik hier geen invloed meer op heb.

Ik laat het over aan het universum/God (of waar je dan ook in gelooft).

Acceptatie ontstaat in een proces van toelaten van innerlijke ervaringen. In meditatie-oefeningen en door mindfulness leer je dit door je aandacht te richten op de plaatsen waar je je gevoelens in je lichaam voelt, terwijl je niets doet om het te veranderen. Hoe beter je leert dit moment te accepteren, hoe minder je hoeft los te laten in de toekomst.

Acceptatie is niet alleen de sleutel naar het NU, maar ook de weg naar de oplossing van veel persoonlijke problemen. Niemand zegt dat loslaten makkelijk is. Niemand zegt dat het direct perfect zal gaan. Begin dus met kleine stappen en blijf oefenen.

– Sweet Harmony –

Maart 2016